SAVILINNAN HISTORIAA

Savilinnan juuret ovat vuodessa 1987, jolloin keraamikko ja teollinen muotoilija Srba Lukić perusti Porvooseen oman ateljeen KASL-keramiikka. Lukić oli valmistunut Belgradin taideteollisesta korkeakoulusta ja saapunut Suomeen Kerman Saven kutsusta 1980-luvun alussa.

Omassa yrityksessään hän vastasi tuotesuunnittelusta materiaaleina keramiikka, posliini, puu ja lasi.

KASL-keramiikka toimi ensin osoitteessa Jokikatu 31. Tuotannon kasvaessa lisätilaa vuokrattiin Kirkkokatu 3 / Papinkatu 2 -kiinteistöjen sisäpihan rakennuksesta. Myymälä sijaitsi yhä Jokikadulla. Sarjatuonnon suosikeiksi olivat nousseet käsityönä valmistetut reliefit kuten Hedi-taulut, Horoskooppi-taulut ja Porvoo-taulut sekä erilaiset seinäkellot. Tuotevalikoima painottui sisustukseen ja koristekeramiikkaan. Jälleenmyyjäverkosto kasvoi vauhdilla kattaen koko Suomen. Vientiä oli mm. Norjaan, Ruotsiin ja Saksaan.

Vuonna 1991 tuotanto siirtyi jälleen Porvoonjoen varrelle, mutta keskustan ulkopuolelle Suomenkyläntie 32:een. Sieltä perheyhtiö osti konkurssihuutokaupasta vanhan nahkatehtaan kiinteistön, joka kunnostettiin ja joka sai nimekseen Taide- ja käsityökeskus Savilinna. Sen ytimessä oli keramiikkapaja. Iso myymälä, taidegalleria, kahvila, kaunis piha ja näkymät joelle sekä monet tapahtumat houkuttelivat niin paikallisia kuin matkailijoita.

Taide- ja käsityökeskuksen toiminta lopetettiin vuonna 1995, jonka jälkeen huomio keskitettiin keramiikkapajan kehittämiseen. Yhtiömuoto muutettiin ja KASL-keramiikka vaihtui Savilinna Oy:ksi. Vuosi 1998 merkitsi yhtiössä suurta käännettä, kun se osti Sinooperi Oy:ltä siirtokuvapaino-osaston kokonaisuudessaan. Sarjatuotanto laajeni ja teollistui. Pian Savilinna oli Suomen neljänneksi suurin keramiikan tuottaja.

Posliinin koristelu siirtokuvin laajensi tuotevalikoimaa astiastoihin ja uusia sarjoja syntyi, kuten Mustikka-astiasto ja Ruusu-sarja. Uudet taulusarjat toteutettiin myös siirtokuvatekniikalla, mm. Suomen Kaupunki-sarja ja Horoskooppi-sarja, joiden piirroksista vastasi Aino-Maija Metsola.

Samalla B-B-kaupasta ja alihankinnasta tuli merkittävä osa liikevaihtoa. Suurimpia asiakkaita alihankintapuolella olivat Marimekko, Pentik ja Aarikka.

Oma myymälä sijaitsi Savilinnan lisäksi myöhemmin myös Porvoon keskustassa WSOY-talolla sekä Vanhassa Porvoossa sillan kupeessa.

Vuonna 2003 Savilinna perusti tytäryhtiön Twin Design Oü:n Tallinnaan ja 2007 Twin Design Oü osti Viron suurimman keramiikkatehtaan Tallinna Keraamikatehas Oü:n. Srba Lukić myi osakkeensa vuonna 2009 ja on sen jälkeen keskittynyt omaan taiteelliseen tuotantoonsa ja toimii perheyhtiö TT-Tuulet Kustannus Oy:ssä omistaja/toimitusjohtajana (ks. www.tid.fi)